תכנית טיפול רב שלבית
התכנית הטיפולית של “דרך אחרת” מתבססת על תכנית 12 הצעדים של מכורים אנונימיים, וגישות טיפוליות נוספות אשר הוכחו מחקרית כאפקטיביות ביותר בכל הקשור לטיפול במכורים, בכל סוגי ההתמכרויות. תכנית זו נוגעת בכל היבטי ההתמכרות, פיזית, רגשית ורוחנית. אנו מלווים את מטופלינו לאורך כך התהליך החל מהיום הראשון, ומלווים אותם ביד תוך בניית תענית מותאמת אישית עד היציאה משערי המקום.
מרבית המכורים מוצאים את עצמם בתחילת דרכם, חסרי משאבים רגשיים ופיזיים כאחד, חסרי תקווה ונעדרי אמונה, בודדים בעולמם. ללא הפתרונות שאימץ לעצמו במהלך השנים, מוצא את עצמו המכור אבוד, עם בטחון ודימוי עצמי נמוכים, וחוסר בכלים בסייסים לחיי היום יום.
גישה טיפולית זו מסייעת למטופל להתחבר לאני הפנימי שלו, ולקבל את עצמו כפי שהוא ללא שימוש בחומרים או התנהגויות משנות מצב רוח. כמו”כ התכנית מציעה ארגז כלים המסייע למטופל לנהל את חייו בחברה, ומסייעת לו להתמודד עם שלל האתגרים המצפים לו בהמשך דרכו, בתעסוקה, בחיי המשפחה, ובסביבה חברתית בריאה ומיטיבה.
אך זו היא רק תחילת הדרך, ומחקרים מראים שללא תכנית המשך סיכוייו של המכור המחלים לצאת ממעגל ההתמכרות הם קלושים. אנו מאפשרים למטופלינו ליווי ומעקב גם לאחר סיום הטיפול, ובכך מגבירים את הסיכויים לצאת לחיי החלמה, באופן ניכר.
אשר על כן, ההתערבות הטיפולית ב”דרך אחרת” מחולקת למספר חלקים:
שלב קליטה והסתגלות: חלק זה תהליך נמשך כשבוע ובמסגרתו המטרה הטיפולית העיקרית, היא לסייע למטופל לעבור את הימים הראשונים אשר מתאפיינים בדרך כלל בתופעות לוואי שנובעות מתסמיני גמילה כאלו ואחרים. בשלב זה אין ציפייה מהמטופל להשתתף באופן פעיל בלו”ז השוטף של הבית אלא אם כן הוא בוחר בכך על מנת להעביר את הזמן מהר יותר. שלב זה הוא השלב בו המטופל נמשל לתינוק קטן שזה עתה יצא לאוויר העולם, מפוחד ומבולבל. בשלב זה התפקיד של הצוות הטיפולי להכיל אותו ולאפשר לו לעבור את התהליך הקשה גם כך באופן המיטבי ביותר.
שלב הכרת העצמי והטמעת כלים בסיסיים – לאחר כשבוע בו המטופל נקלט בבית ומרגיש טוב יותר הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית, יכול המטופל להתחיל להסתגל ללו”ז של הבית שמאפשר מצד אחד הסתגלות לחיי שגרה דומים כמה שניתן לחיי היום יום בחיים בחוץ, אך מהעבר השני עדיין להתרגל באופן הדרגתי לחיים שגרה ללא שימוש בחומרים או התנהגויות פסיכואקטיביות. בשלב זה רוכש המטופל יכולת לדבר בשפה רגשית, לומד כיצד להתבטא בקבוצות, ובאופן כללי לומד כיצד להיעזר בכוח של הקבוצה על מנת להחלים.
בנוסף לעבודה הקבוצתית, ישנו גם הליך פרטני, ואחת לשבוע ולפעמים גם יותר יפגוש המטופל את אחד המטפלים הפרטניים במקום על מנת להתחיל תהליך טיפול פרטני מותאם למטופל. שיבוץ המטפל לכל אחד מהמטופלים נעשה לאחר חשיבה צוותית מה התהליך שהכי מתאים לכל מטופל.
במקביל לתהליך הכרת המטופל את עצמו, גם הצוות בשלב זה מאבחן את דפוסי ההתמכרות המאפיינים את המטופל, ועומד על רמת החומרה שלהם. ישנם מקרים בהם הצוות לאחר כשבועיים יחליט כי כדאי שהמטופל ימשיך בסוף השלב לקהילה טיפולית, במידה ואכן זו ההמלצה תהליך המעבר נעשה במקום והינו מדלת לדלת.
שלב זה נמשך כחודש ימים ובסופו עובר המטופל וועדת תכנון המשך התהליך.
שלב לקיחת אחריות – בשלב זה נמצאים ה”בוגרים של הבית”. אלו מטופלים שמסוגלים לגלות אחריות על עצמם, על אחרים ולמלא תפקידים של עזרה וסמכות על אחרים. מעבר להמשך עבודה על המטרות הטיפוליות שצוינו לעיל, מטרת שלב זה היא לקיחת אחריות אישית על החיים, לגלות יציבות רגשית לאורך זמן ובתנאי לחץ ובנייה של מערכות יחסים בוגרות של עזרה הדדית עם חברים ועם המשפחה.
שלב זה מתאפיין בהטמעת כלים טיפוליים והחלמתיים בסיסיים שיסייעו למכור לחיות חיי החלמה אם יבחר בכך. בין השאר הוא רוכש כלים – פיתוח שוטר פנימי, יכולות תקשורת בינאישית, הצבת גבולות, התנהלות כלכלית, פיתוח כנות, ועוד. אנו מאמינים ששלב זה הוא קריטי להחלמתו של המכור. שלב זה מתאפיין גם כן בניית האמון האישי של המטופל מול משפחתו ומול סביבתו, ולכן מתאפשר לצאת ליציאות טיפוליות לבית, ובלבד שהיציאה לא מסכנת את החלמתו של המטופל.
שלב זה אורך כחודש וחצי.
שלב יציאה לעולם- השלב האחרון בתהליך אורך כשבועיים, ומטרתו היא יציאה והשתלבות בעולם התעסוקה בצורה נכונה ומתוכננת היטב. בשלב זה מקבל המטופל מדריך אישי שעוזר לו במציאת תעסוקה ובהתנהלות כלכלית נכונה. כמובן שלאורך כל השלב מחוייב המטופל להשתתף בחלק מהקבוצות ולהופיע לשיחות הפרטניות, במקביל ליציאה לקבוצות NA.
שלב מעקב קהילתי- שלב זה הינו ייחודי “דרך אחרת” ומתקיים באמצעות מעקב וליווי לאחר סיום התהליך הטיפולי. בשלב זה מקבלים המטופלים שיחה פרטנית שבועית, בנוסף לליווי של מדריך מכור נקי (ספונסר), ואילו מסייעים להם להטמיע את הכלים שרכשו, בהמשך חייהם בקהילה. תהליך המעקב מתבצע למשך תקופה של חצי שנה מיום יציאתו של המטופל משערי המקום.
בכל השלבים המפורטים לעיל, אנו מקיימים שיתוף פעולה טיפולי פורה עם משפחתם וגואמי התמיכה של המטופלים, מתוך הבנה ששת”פ זה, יש בו רבות על מנת לסייע למטופלים בתהליך השיקומי.